Wijzigingen voor pgb-zorgverleners
Als gevolg van dit wetsvoorstel krijgen pgb-zorgverleners met een arbeidsovereenkomst voor minder dan vier dagen per week ook wettelijk recht op WW, Ziektewet en WIA. De Regeling dienstverlening aan huis wijzigt dus voor arbeidsovereenkomsten in het kader van het pgb. Voor dergelijke pgb-zorgverleners met een arbeidsovereenkomst gaan als gevolg van deze wijziging zowel de verplichte werknemersverzekeringen gelden, als ook de reguliere regels voor loondoorbetaling tijdens ziekte, verlof en ontslag.
Ondersteuning pgb-budgethouders
Pgb-budgethouders die een pgb-zorgverlener in dienst hebben, worden verantwoordelijk voor het inhouden van loonbelastingen en de premie volksverzekeringen op het brutoloon van de zorgverlener. Bij deze taken zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ondersteuning bieden.
Uitspraak Centrale Raad van Beroep
De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft al in maart 2023 bepaald dat de uitzondering op de verzekeringsplicht die voor deze zorgverleners gold, leidde tot indirecte discriminatie op grond van geslacht. Dit omdat de zorgverleners hoofdzakelijk vrouwen zijn en er geen objectieve rechtvaardiging bestond voor dit onderscheid.
Als gevolg van deze uitspraak konden zorgverleners al bij het UWV een uitkering aanvragen. In de betreffende zaak ging het overigens om een WW-uitkering. Bovendien oordeelde de CRvB dat het UWV de gewerkte jaren als pgb-zorgverlener alsnog moest opnemen in haar arbeidsverledenregistratie. Als gevolg van het ingediende wetsvoorstel krijgt deze groep dezelfde rechten als andere werknemers.
Ingaan op 1 januari 2026
De beoogde inwerkingtreding van dit wetsvoorstel is gepland op 1 januari 2026, maar moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.